top of page
  • Galerija - PN

Val D., 8. b: Seminarski rad - Prirodni dezinficijensi i antivirusni lijekovi

Mentor: Ivana Vulić Kurdija

šk. god. 2019./2020.



1. UVOD


S obzirom na trenutnu epidemiju koronavirusa, vrlo je velika potražnja za dezinfekcijskim sredstvima te je pojačana svijest o pravilnijoj i zdravijoj prehrani. Trenutno vlada nestašica dezinfekcijskih sredstava ili su jako skupa pa se javlja potreba izrade tih sredstava od sastojaka koje imamo kod kuće. U ovom radu opisano je kako napraviti jedno takvo dezinfekcijsko sredstvo te napitak koji, s obzirom na svoje zdrave sastojke, može imati antivirusno djelovanje.

2. PRIRODNI DEZINFICIJENS ZA RUKE

2.1. Sastojci


Glavni su sastojci za pripremu prirodnog dezinficijensa za ruke ulje čajevca te kokosovo ulje.

Ulje čajevca se dobiva tako što se lišće čajevca zgnječi uz dodatak destilirane vode. Ta se smjesa zatim može destilirati (tko u kući ima destilator ili nešto slično) te se tako dobije čisto ulje čajevca kojega bi trebalo dodati 3-5 kapljica. Također se ta smjesa može filtrirati, ali tako se dobije ulje čajevca malo prorijeđeno vodom. Takve smjese treba dodati 8-10 kapi. Tako dobiveno ulje poznato je kao dobar baktericid koji ubija veliki broj mikroorganizama.

Kokosovo ulje, zbog svojih lipida masnih kiselina, ima antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva.

2.2. Priprema

1 žlicu kokosovog ulja zagrijati kako bi se otopilo i uliti u teglicu. Dodati 3-5 (ako je ulje čajevca dobiveno destilacijom) ili 8-10 (ako je ulje čajevca dobiveno filtracijom) kapi ulja čajevca. Nježno promiješati i staviti u frižider. Nanositi na ruke više puta dnevno.

3. PRIRODNI ANTIVIRUSNI LIJEK

3.1. Sastojci


Glavni su sastojci za pripremu prirodnog antivirusnog lijeka đumbir, češnjak, limun, jabučni ocat i med.

Đumbir je jedan od najboljih izvora antioksidansa stoga je odličan za prevenciju niza bolesti i jačanje imunološkog sustava.

Češnjak jača imunitet i pomaže tijelu ukloniti toksine.

Limun je izvor vitamina C koji je antioksidans. On je također važan za zacjeljivanje ozljeda, jačanje imuniteta i bolju apsorpciju željeza.

Jabučni ocat se dobiva fermentacijom jabuka te se može koristiti u domaćinstvu i kao antiseptik.

Med se bori protiv bakterija te daje tijelu energiju.


3.2. Priprema


Za pripremu su potrebni komadić đumbira, 1 režanj češnjaka, ½ limuna, ½ čašice jabučnog octa te 1 žlica meda.

Režanj češnjaka protisnite, a komadić đumbira naribajte na sitno. Smjesu dodajte u posudu s octom te iscijedite polovicu limuna. Kuhajte na srednjoj vatri 30 minuta uz miješanje. Maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi. Dodajte 1 žlicu meda i dobro promiješajte. Uzmite 1 žličicu smjese svakog jutra, popodne i navečer na prazan želudac. Smjesu čuvajte u hladnjaku.


4. ZAKLJUČAK


Prirodni se dezinficijens i antivirusni lijek mogu napraviti kod kuće te ih nije potrebno kupovati u ljekarnama i trgovinama. Jeftinije je napraviti ih kod kuće, nego ih trenutno (zbog pandemije i velike potražnje) kupovati. Jedino što je potrebno je malo snalažljivosti te razumijevanje i poznavanje onoga što se radi te čime se radi.

5. LITERATURA:



22 views

Comments


bottom of page