top of page
  • Galerija - PN

Karla B., 8. b: Nada je svrha života

Updated: Apr 30, 2020

Esej za predmet Hrvatski jezik, pod vodstvom prof. M. blažičko, nakon gledanja animiranog filma "Čovjek koji je sadio drveće".





NADA JE SVRHA ŽIVOTA


Nada je jedan, po meni teško objašnjivi pojam koji se ne može baš točno i precizno definirati.

Može označavati mnoštvo stvari, nekad ima dobar učinak, ali nekad on može biti i loš. Smatram da je nada u većini slučajeva dobra stvar, no isto tako smatram da se nije dobro previše nadati nečemu.

Ako se nečemu previše nadamo i u svoj toj nadi izgubimo osjećaj realnosti i stvarnih mogućnosti te nam se to čemu smo se toliko nadali ne ostvari, može doći do toga da zbog te prekomjerne nade povrijedimo sebe, a zatim možda i druge. Mislim da je zato u svakoj životnoj situaciji, maloj ili velikoj, bitnoj ili nebitnoj te u svim okolnostima najbolje biti realan. Ako je netko realan, znači da razmišlja u skladu sa svojim i tuđim stvarnim mogućnostima te da nimalo ne uljepšava ni pogoršava situaciju u kojoj se nalazi.

Smatram da s takvim realnim razmišljanjem možemo u životu najdalje dogurati te najviše usrećiti sebe i druge. No, većina ljudi ne shvaća u potpunosti pojam realnog razmišljanja. Možda neki misle da se osobe s realnim načinom razmišljanja ničemu ne nadaju, da ne žude za ničim te da im je cijeli život crno – bijel.

Ja osobno pokušavam imati što realniji način razmišljanja i gledanja na sebe i ostatak svijeta te mogu potvrditi da su te osobe u krivu. Dapače, smatram da je nada prisutna u svakom trenutku kod svake osobe. Svi se uvijek nečemu nadamo, je li to nešto što je zaokupilo našu nadu i našu pozornost dobro ili loše, teško je raspravljivo jer kako sam rekla, ništa u životu nije sasvim crno – bijelo, uvijek ima boja, uvijek ima i sreće i tuge i naravno, nade.

Smatram da nada mora biti prisutna u našem životu jer ako se ničemu ne nadamo, to znači i da ništa ne želimo, da nam je sasvim svejedno kako će se određena situacija razvijati te hoće li njen ishod za nas i druge imati pozitivno ili negativno značenje. A ako je to tako, ako nemamo nikakvu želju, mislim da onda nemamo ni smisao. Nemamo smisao mi ni naš život niti naše postojanje te razlog zašto smo tu. Zato mislim da je nada svrha svega pa tako i života.


Karla, 8. b

23 views
bottom of page