top of page
  • Galerija - PN

Eva K., 8. a: Seminarski rad: Recepti za dezinfekcijska sredstva

UVOD:


Širenje koronavirusa svijetom pridonijelo je povećanoj potražnji i prodaji sredstava za dezinfekciju ruku. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, upravo se pranje ruku smatra jednom od najefikasnijih metoda za daljnje sprječavanje širenja virusa. Posljednjih tjedana sredstva za dezinfekciju su vrlo tražena roba, pa su tako svijetom prošle prazne police dućana koje su donedavno njima bile ispunjene. Pa ću navesti par recepata za pravljenje vlastitog dezinfekcijskog sredstva.



Slika 1. Pranje ruku


RAZRADA TEME:



DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO U GELU


1.RECEPT


SASTOJCI: 36% šampona (baza)

60% alkohola

2% eteričnog ulja limuna

2% eteričnog ulja eukaliptusa

MATERIJALI: dvije zdjelice u kojima ćemo miješati sastojke

žlica

posudica

POSTUPAK: Prvo je potrebno izmiješati eterična ulja u čistoj zdjelici, zatim doliti alkohol i to promiješati. U šamponsku bazu polako treba ulijevati alkoholnu mješavinu i istovremeno miješati polako kako vam se sredstvo ne bi zapjenilo.


2.RECEPT


SASTOJCI: minimalno 60%-tni alkohol

aloe vera gel

ulje čajevca

MATERIJALI: zdjelica

žlica

posudica

POSTUPAK: U zdjelici pomiješamo alkohol i gel aloe vere u omjeru 3:1. Mješavini dodamo nekoliko kapi ulja čajevca kako bi joj pužili ugodan miris.

DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO U SPREJU (za dezinficirati prostor i ruke)


3. RECEPT


SASTOJCI: 33% destilirane vode

2% eteričnog ulja ravensare

1% eteričnog ulja limuna

0,5% eteričnog ulja eukaliptusa

0,50% eteričnog ulja čajevca

60% alkohola

MATERIJALI: zdjelica

žlica

bočica s raspršivačem

POSTUPAK: Potrebno je promiješati sva eterična ulja u zdjelici. U eterična ulja treba uliti alkohol i sve promiješati. U dobivenu mješavinu potrebno je doliti destiliranu vodu i dobro promiješati. Kada to napravite prelijte mješavinu u čistu bočicu s raspršivačem.


4.RECEPT


SASTOJCI: alkohol

glicerol

vodikov peroksid

destilirana voda

ohlađena voda

esencijalnog ulja (nikako lavanda)

MATERIJALI:zdjelica

žličica

bočica s raspršivačem

POSTUPAK: Promiješajte 1 ⅔ šalice alkohola s dvije žličice glicerola. Glicerol je važan sastojak jer sprečava da alkohol isuši ruke. Zatim promiješajte jednu žlicu vodikovog peroksida, a na to dodajte četvrtinu šalice destilirane vode a potom ohlađene vode. Ako radite s nižom koncentracijom alkohola koristite puno manje vode. Najmanje dvije trećine konačne smjese mora biti alkohol. Potom mješavinu prelijte u bočicu s raspršivačem. Pomoću ovog spreja možete navlažiti papirni ručnik i koristiti ga kao maramicu za čišćenje ruku. Može se dodati i kap esencijalnog ulja kako bi miris bio ugodniji.

Slika 2. Prazne police u trgovinama

ZAKLJUČAK:


Gelovi i ostala dezinfekcijska sredstva su na bazi alkohola i zato su djelotvorni. Alkohol uništava stijenke i membrane bakterijskih stanica i omotnicu virusa. Ako prirodni dezinficijens koji smo mi napravili ne sadrži alkohol on može ubiti bakterije, ali će biti manje učinkovit protiv virusa. Pa zato i dezinfekcijska sredstva koja štite od koronavirusa sadrže alkohol. Ono mora sadržavati 60% alkohola kako bi bilo učinkovito u ubijanju virusa. Ruke također treba i dobro prati vodom i sapunom kad god je moguće. Pranje ruku trebalo bi trajati najmanje 20 sekundi.

POPIS LITERATURE:


SLIKA 2.

ČINJENICE:

10 views
bottom of page